"Οι Δρόμοι της Ελληνικής Κουζίνας" από την Provil
Στα πλαίσια του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας της, η Provil διοργάνωσε χθες με τεράστια επιτυχία στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, συνέδριο με θέμα "Οι Δρόμοι της Ελληνικής Κουζίνας", με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προώθηση της. Η Provil, μια εταιρεία η οποία υπηρετεί στο μέγιστο βαθμό την ελληνική γαστρονομία και τη γεύση, με προϊόντα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, θέλησε να τιμήσει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και την εξέλιξη αυτής, σε μια παγκοσμίου φήμης ντελικάτη κουζίνα. 
 
Προσκεκλημένοι ήταν κορυφαίοι δημοσιογράφοι του χώρου, επαγγελματίες Chef και επιχειρηματίες, οι οποίοι μίλησαν και παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και τη δική τους μοναδική ματιά  για το τι σημαίνει ελληνική γαστρονομία.
 
Το συνέδριο άνοιξε ο κος Χρήστος Βογιάννου, Διευθύνων Σύμβουλος της Provil, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους 260 παρευρισκομένους, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ελληνική γαστρονομία σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, και πως αυτή μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοχλό εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. 
Ανέφερε ενδεικτικά πως η παράδοση, η εκπαίδευση, η συνολική οργάνωση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, η άριστης ποιότητας πρώτες ύλες (που διαθέτουμε ως χώρα) και μια συλλογική στρατηγική marketing, μπορούν να αναδείξουν δυναμικά την ελληνική γαστρονομία. 
 
Στη συνέχεια καταξιωμένοι chef και επιχειρηματίες έκαναν μια "ξενάγηση¨ στους καλεσμένους μιλώντας για τη Μακεδονική, την Κρητική, τη Δωδεκανησιακή και την Ηπειρωτική κουζίνα. 
 
Ο κος Μιχάλης Παναγιωτάκης μίλησε για την Κρητική κουζίνα, ως την αντιπροσωπευτικότερη της Μεσογειακής διατροφής, στην οποία κυριαρχούν το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα, τα φρούτα και το μέλι. Τόνισε πως ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι της Κρήτης ζουν πολλά χρόνια είναι η Κρητική διατροφή η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως. 
 
Ο κος Κωνσταντίνος Πανταζής μίλησε για την κουζίνα της Ηπείρου η οποία είναι σχετικά λιτή, ορεινή ενώ στηρίζεται κατά βάση στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι επιρροές της προέρχονται από την ιδιομορφία του εδάφους που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. 
 
Ο κος Αθανάσιος Σβανάς, μίλησε για την επίσης πλούσια Δωδεκανησιακή κουζίνα η οποία και αυτή έχει επιρροές από τους Ιταλούς και τους Τούρκους. Η βάση της είναι το σιτάρι, η ελιά, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και φυσικά η αλιεία. Τόνισε πως οι νέοι Ροδίτες chef, επαναφέρουν στο προσκήνιο την κουζίνα του νησιού μέσα από σύγχρονες τεχνικές και την καινοτομία. 
 
Ο κος Λεωνίδας Καρύτσιος μίλησε για την μεγάλη ποικιλία της Μακεδονικής κουζίνας και της επιρροές που έχει δεχτεί από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Αρμενία και την Αγιορείτικη (μοναστηριακή) κουζίνα. Τόνισε πως η κουζίνα της Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από πολλούς μεζέδες και το κλασικό ελληνικό μοίρασμα, ενώ εκφράζει και το street food μέσα από τη μπουγάτσα και τον γύρο.
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γνωστός κριτικός γεύσης και δημοσιογράφος, κος Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο οποίος μίλησε για την Χώρα των Βάσκων η οποία είναι ένας περιζήτητος γαστρονομικός προορισμός ανάμεσα στους "ψαγμένους" ταξιδιώτες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα εστιατόρια στη χώρα των Βάσκων έχουν στο σύνολό τους 48 αστέρια Michelin, από τα οποία ένα έχει βραβευτεί με 3 και ένα άλλο με 2 αστέρια. 
 
Ο κος Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατόριου Selene και  ειδικός στην τοπική κουζίνα της Σαντορίνης, μίλησε για το πως το νησί των Κυκλάδων είναι σήμερα ένας παγκόσμιος γαστρονομικός τουρισμός με προϊόντα ΠΟΠ. Προσέγγισε την ομιλία του μέσα από την επιχειρηματική σκοπιά και τόνισε την συλλογική προσπάθεια που πραγματοποιείται, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους τοπικούς παραγωγούς της Σαντορίνης, η οποία έχει καταστήσει την Σαντορίνη γνωστή ανά τον κόσμο για την κουζίνα της, πέρα από τις ομορφιές της.  
 
Ο κος Αλέξανδρος Τσιοτίνης, κορυφαίος Chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC, μίλησε για το πως η παράδοση μεταμορφώνεται πλέον σε σύγχρονη γαστρονομία. Τόνισε, πως οι στυλοβάτες της ελληνικής γαστρονομίας είναι οι παραγωγοί και οι μάγειρες ενώ παρουσίασε μερικά παραδείγματα κλασικών ελληνικών πιάτων με μια μοντέρνα δημιουργική ματιά τα οποία ανταποκρίνονται στο τι σημαίνει σύγχρονη γαστρονομία. 
 
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα εμπνευσμένο δείπνο υπό την επιμέλεια του Executive Chef του ξενοδοχείου Makedonia Palace κου Σωτήρη Ευαγγέλου 
 
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ