ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ
Παραδοσιακό και σύγχρονο μεζεδοπωλείο.
 
Η "γευστική" σταθερά της αγοράς
 
Η φήμη των πιο παλαιών πλέον απογειώνεται, ανοίγοντας το δρόμο για το άνοιγμα νέων, καθώς η αίγλη του παραδοσιακού μεζεδοπωλείου κερδίζει έδαφος συνεχώς. Ναι, τα μεζεδοπωλεία αποτελούν την πλέον ανερχόμενη "μετοχή" στο χρηματιστήριο της γαστρονομίας. Και καθώς φαίνεται, οι όποιοι "επενδυτές", είτε καλούνται επιχειρηματίες είτε γευσιγνώστες, φαίνεται πως βγαίνουν κερδισμένοι. Τα ψαγμένα μεζεδοπωλεία, με τον "ψαγμένο" γευστικά κατάλογο, την παραδοσιακή, νοσταλγική αλλά και όχι μόνο ατμόσφαιρα και αισθητική, αποτελούν αναμφίβολα μια από τις κυριάρχουσες γαστρονομικές τάσεις. Κι αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί και κυρίως γιατί τώρα, νομίζουμε ότι η απάντηση ή μάλλον οι απαντήσεις  - γιατί είναι πολλές - στο ερώτημα αυτό είναι προφανείς. 
Το ελληνικό μεζεδοπωλείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει και συμβολίζει, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης για περισσότερο από έναν αιώνα. Με αφορμή το κλασικό ουζάκι, το κρασάκι ή ένα τσίπουρο, αποτελεί σημείο συνάντησης παρέας και φίλων, απόψεων, γεύσεων και φυσικά διαφορετικών γαστρονομικών πολιτισμών. Είναι ανοιχτό από το μεσημέρι, προσφέρει μεγάλη γευστική ποικιλία και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερη περίσταση για να το επισκεφθεί. Γι' αυτό σήμερα το μεζεδοπωλείο εφευρίσκει ξανά τον εαυτό του και επενδύει σε νέα αισθητική, νέα προϊόντα και γεύσεις και νέες τακτικές. 
Το σύγχρονο μεζεδοπωλείο κάνει ένα βήμα πιο πέρα από τους παραδοσιακούς μεζέδες κρεατικών και ψαρικών και εισάγει νέες γευστικές προτάσεις μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως πίκλες, ψαγμένα αλλαντικά και τυριά, μανιτάρια, ζυμαρικά, όσπρια αλείμματα, παστά, ψητά και μαρινάτα ψάρια και κρέατα, λιαστές τομάτες και φυσικά πιάτα με νέες, εμπνευσμένες γευστικά σάλτσες, αλμυρές και γλυκές, εκπληκτικές μαρινάτες και παναρίσματα και πολλά πολλά άλλα. Οι κλασικές προτάσεις γίνονται πλέον gourmet και συναντούν νέες μοναδικές γεύσεις που συμπληρώνονται με απολαυστικό κρασάκι, παγωμένη μπύρα και φυσικά ελληνικό ούζο. Πολλά μάλιστα σήμερα μεζεδοπωλεία έχουν και deli προφίλ (αλλά και πολλά delicatessen υιοθετούν προφίλ μεζεδοπωλείου) και εκεί φυσικά μπορεί κανείς όχι μόνο για γευτεί αλλά και να αγοράσει παραδοσιακά και όχι μόνο προϊόντα γεύσης για ένα δεύτερο γευστικό γύρο στο οικογενειακό τραπέζι. 
Η ωραία ατμόσφαιρα και φυσικά οι σταθερές στη γεύση και στην ποιότητα είναι τα αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της επιτυχίας.  Γιατί πολύ απλά, χωρίς αυτά μεζεδοπωλείο δεν νοείται. Αν κάτι είναι που δοκιμάζεται μέσα στην κρίση δεν είναι το μεζεδοπωλείο αυτό καθαυτό αλλά το πώς ο κάθε επιχειρηματίας καλείται να διαχειριστεί αυτό που έχει στα χέρια του και το πώς θα προσαρμοστεί γρήγορα αλλά και επιτυχώς στις νέες γαστρονομικές τάσεις της αγοράς αλλά και τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Εκεί βρίσκεται το στοίχημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάθε λογής μεζέδες, παραδοσιακοί και πιο σύγχρονοι γευστικά, θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα από τα δυνατά χαρτιά στην αγορά τροφίμου, γι' αυτό οφείλουμε να έχουμε έτοιμα τα αντανακλαστικά μας και να επιστρατεύσουμε όλη τη γνώση και τη φαντασία μας προκειμένου να συνεισφέρουμε στην εν λόγω αγορά με καινοτόμες ιδέες και προϊόντα. 
 
ESPA ESPA