Η καινοτομία στην Provil, έχει ένα χαρακτήρα πολυπρόσωπο. Από την αρχή της δραστηριότητάς της, ξεχώρισε τόσο για τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης των πελατών της, που για την εποχή εκείνη θεωρήθηκε καινοτόμος, και αυτό γιατί ξεπερνούσε τις μέχρι τότε συνήθεις τακτικές των εμπόρων, αφού περιελάμβανε ολοκληρωμένη υποστήριξη συνταγών και εφαρμογών όσο και για την ενημέρωσή τους πάνω στις νέες τάσεις μέσα από την αποστολή ενημερωτικών δελτίων.  

Σειρές προϊόντων όπως συστήματα combi, ολοκληρωμένα μίγματα fix, η σειρά Mise en Place, γεμίσεις και σταθερές σάλτσες για την παραγωγή convenience foods, αποτέλεσαν επαναστατικές λύσεις τόσο για τη γενικότερη βιομηχανία τροφίμων όσο και για τους χώρους του κρεοπωλείου και της μαζικής εστίασης.

  • Τα συστήματα combi αποτέλεσαν επανάσταση στη διαχείριση των κρεατοσκευασμάτων από κιμά, γιατί πολύ εύκολα και γρήγορα δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πετύχει σταθερή ποιότητα και τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. 
  • Τα ολοκληρωμένα συστήματα fix, ιδιαίτερα καινοτόμα, προσφέρουν ευκολία στη χρήση, αφού για την παραγωγή του τελικού προϊόντος απαιτείται μόνο η προσθήκη νερού.  
  • Η σειρά Mise en Place, διακρίνεται από ιδιαίτερη καινοτομία που προκύπτει από τον τρόπο παραγωγής τους, καθώς παράγονται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να διατηρούν τη φρεσκάδα τους.
  • Οι γεμίσεις, με μοναδικές τεχνολογικές ιδιότητες ώστε να παραμένουν σταθερές κατά τη διαδικασία του ψησίματος, έχουν το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα ότι δίνουν ευκολία στον χρήστη προκειμένου να παράγει σύνθετα τρόφιμα όπως: παρασκευάσματα κρέατος, προϊόντα σφολιάτας και σε άλλα delicatessen.  
  • Οι σταθερές σάλτσες έχουν μια μοναδική τεχνολογική συμπεριφορά (π.χ. δίνουν λύση στην ανάμιξη) καθώς καθιστούν από τη μία πλευρά εφικτή την παραγωγή convinience foods, είτε σε κατεψυγμένη μορφή ή σε μόρφή απλής ψύξης, ενώ από την άλλη δεν χάνουν την ιδιότητα να αγκαλιάζουν το προϊόν κατά την τελική θερμική επεξεργασία.